Wanneer je een nieuwe smartphone met een telefoonabonnement of computer koopt is het belangrijk om te kijken naar de RAM geheugen in het apparaat. Maar wat is RAM geheugen nu eigenlijk en waar dient deze geheugen voor in je smartphone? Random Access Memory (afgekort RAM) is een heel snelle type computergeheugen die zorgt voor het bijhouden van informatie tijdelijk. Samen met de GPU, CPU en het moederbord is het RAM geheugen, een van de belangrijkste componenten in je computer. Tegenwoordig gebruiken smartphones, laptops en tablets continu gebruik van RAM geheugen. Wanneer je systeem of toestel onvoldoende RAM geheugen heeft, kan dit zorgen voor vertragingen wanneer je toepassingen probeert uit te voeren. Ook bestaat er in sommige gevallen de mogelijkheid dat deze toepassingen helemaal niet kunnen worden uitgevoerd.

Hoe werkt het RAM-geheugen?

Wanneer de processor van je computer gegevens verwerkt, wordt het RAM geheugen telkens aangesproken. Er wordt tijdelijke informatie bewaart die je computer nu en in de nabije toekomst nodig heeft. Deze tijdelijke informatie kan snel weer achteraf uit het RAM geheugen gelezen en opgevraagd worden. Het RAM-geheugen kan ook wel gezien worden als het korte termijn-geheugen van het systeem. Je RAM-geheugen houdt bijvoorbeeld jouw data bij over webbrowser, game(s) en toepassing(en) die je speelt. Het zou namelijk eeuwig duren als je computer door de langzamere opslag van je SSD of harde schijf zou gaan. Gegevens die zich bevinden in het RAM-geheugen kunnen overal met vrijwel dezelfde snelheid kan worden gelezen. Dit kan gedaan worden omdat het RAM geheugen direct gemonteerd wordt op het moederbord.

Welke verschillende types RAM zijn er?

Wanneer mensen spreken over het RAM of de geheugen van een toestel of systeem, dan spreken ze vaak over DRAM (Dynamic random access memory). De meest voorkomende type RAM geheugen die terug te vinden is in de huidige computers is de DDR4. Oudere systemen gebruiken meer DDR, DDR2 of DDR3. Deze typeaanduidingen vertellen over de generatie RAM die wordt gebruikt in dat specifieke systeem. Elke generatie RAM verschilt ook in fysiek opzicht van elkaar. Je kunt deze verschillende RAM types ook niet met elkaar uitwisselen. De snelheid van het RAM geheugen is altijd uitgedrukt in megahertz. Naast deze verschillende RAM types heb je ook nog een ander type RAM die veel gebruikt wordt bij videogames namelijk VRAM. Tegenwoordig wordt de VRAM gebruikt om het beschikbare videogeheugen van de grafische kaart weer te geven. 

Hoeveel RAM heb je nu eigenlijk echt nodig?

Voor het laten werken van een desktop of laptop besturingssysteem heb je een minimale hoeveelheid RAM nodig. Game pc’s hebben meestal 8, 16 of 32GB RAM ter beschikking. 8GB RAM is het minimum dat je nodig hebt als je serieus wilt gamen. De meeste games zullen moeiteloos draaien met 8GB RAM. 16GB is eerder aanbevolen voor een hedendaags game pc en zal nooit opraken. 32 GB of meer wordt aangeraden voor power users of workstations die applicaties en toepassingen gebruiken die veel RAM verbruiken, denk hierbij aan grafische of video-bewerking applicaties.

Door Ilonka